Uupuneiden opiskelijoiden seura

Jaksaminen ei riittäisi pienimpienkään askareiden hoitamiseen, mutta tukiin vaadittavat opintopisteet on saatava kasaan määräajassa ja mahdollisimman hyvin arvosanoin, jottei menetä kilpailukykyään työmarkkinoilla. Koulutöitä viilatessa noppiin vaadittava tuntimäärä ylittyy helposti. Tässä suorituskeskeisessä menestystaistelussa kuka tahansa uupuu, eikä tilannetta paranna etäopiskelun myötä kerääntyneet rästikurssit tai paineet olla kaikesta huolimatta ”tehokas, positiivinen, oma-aloitteinen ja joustava.” Uupua voi, vaikka kaikki olisi pintapuolisesti hyvin ja aika riittäisi näennäisesti kaikkeen, jos kuitenkin esimerkiksi se oma aika jää uupumaan yhtälöstä. Mä olen uupunut, ja tuntuu, että kaikki muutkin ovat jollain tasolla uupuneita. Olen uupunut opintojen kuormittavuudesta, kotonaolosta, kaamoksen vuoksi sekä vielä sosiaalisen elämän, talouden ja hyvinvoinnin ylläpitämisestä näillä vajavaisilla voimavaroilla.

”Uupua voi, vaikka kaikki olisi pintapuolisesti hyvin ja aika riittäisi näennäisesti kaikkeen, jos kuitenkin esimerkiksi se oma aika jää uupumaan yhtälöstä.”

Opiskelu on käynyt etäopiskelun myötä osalle opiskelijoista entistäkin kuormittavammaksi. TEKin opiskelijatutkimuksen mukaan yhä suurempi osa opiskelijoista kokee olevansa huolissaan jaksamisestaan. Etäopiskelusta puuttuu lähes tyystin motivoiva ja tarvittavan edistymistahdin ylläpitämistä tukeva ilmapiiri, joka taas on aiemmin ollut iso tuki koulutehtävien loppuun saattamisessa. Osalta opiskelukaverit ja verkostoituminen ovat jääneet vallan uupumaan, mikä kasvattaa suoritettavien koulutöiden taakkaa, ja joidenkin arki saattaa koostua lähes pelkästään opiskelusta, kun muutakaan ei ole. Myös rutiinien, aikataulun ja järkevän unirytmin ylläpitäminen voi olla joillekin hankalaa, kun kukaan ei ole sanelemassa, mitä milloinkin tulee tehdä, eikä ruokaillessakaan tule puhuttua dediksistä opiskelukavereiden kanssa. Kotiolosuhteissa sujuvan työskentelyn edellyttämät puitteet saattavat myös olla puutteelliset ja ympäriltä löytyvät virikkeet voivat toisinaan varastaa huomion Teams-luennoilta. Ei ole myöskään mitenkään ihanteellista ”siirtyä” etäluennolta opiskelemaan, kun molemmat tapahtuvat koneen ääressä istuen, tai pitää kahvitaukoja sohvalla parin metrin päässä työpöydästä edes sen vähäisen vaihtelun vuoksi. Ei siis mikään ihme, jos opintojen edistymistahti hidastuu ja kuorma ylittää kantokyvyn.

Huoli jaksamisesta tekniikan aloilla korostuu kuitenkin eritoten naisopiskelijoiden ja sukupuolivähemmistöihin identifioituvien opiskelijoiden kohdalla, minkä vuoksi Naisteekkarikerho PILE teki kyselyn kartoittamaan siihen johtavia syitä. Vastauksissa korostuivat erityisesti ennakkoasenteet sekä ulkopuolelta tulevat odotukset ja paine menestyä. On uuvuttavaa, kun pätevyyttään joutuu todistelemaan ja päätöksiään perustelemaan alituiseen ilman todellista tarvetta, mokat määrittelevät omaa osaamista enemmän kuin onnistumiset, eikä kunnioitusta tai auktoriteettiasemaa voi välttämättä ansaita edes kovalla työllä. On uuvuttavaa joutua sovittautumaan jonkinnäköiseen muottiin, käyttäytymään määrätyllä tavalla ja näyttämään ”vakavasti otettavalta”, jotta saattaa olla uskottava työssään. On uuvuttavaa, jos ollakseen samalla viivalla yhtä pätevien miesten kanssa täytyy se erikseen ansaita olemalla vielä ihan hitusen ahkerampi ja parempi. Jos kokee jatkuvasti olevansa muiden silmissä aliarvostettu ja epäpätevä, vaikuttaa se jaksamisen myötä myös omaan suorituskykyyn alavireisesti, mikä taas ei hyödytä yhtään ketään. Osaaminen ei katso sukupuolta saati muita sen kannalta täysin irrelevantteja tekijöitä, kuten ulkonäköä tai harrastuksia.

Määrä ei korvaa laatua; itseään ei kannata uuvuttaa liiallisella työnteolla, sillä vaikka se hetkellisesti olisikin tuottavaa, ei se pidemmän päälle ole lainkaan kestävää. Omasta terveydestään huolehtiminen on tärkeää, ja apua on aina saatavissa, eikä uupumustaan näin ollen kannata vähätellä tai peitellä.

Aina ei tarvitse jaksaa!

Kirjoittaja: Wiktoriina Setälä, Naisteekkarikerho PILE

Lähteet:

https://www.tek.fi/fi/palvelut-ja-edut/tutkimus/tek-tutkii-hyvinvointi-ja-jaksaminen/opiskelijatutkimus-hyvinvointi-ja-jaksaminen

NTP goes Afterit

29.9.2021 @DAM

in English below

After School, After Work …ei väliä, Naisteekkaripäivät goes Afterit on täällä!  
 
Uusi lukuvuosi on vihdoin startannut ja kampuksella saattaa vilistä paljon tuttuja ja hieman vieraampiakin kasvoja. Mikä olisikaan parempaa, kuin päästä tutustumaan kanssaopiskelijoihin Aftereilla rennon illanvieton merkeissä!
 
Aftereilla on luvassa keskustelua opiskeluista, työelämästä, sekä muista vastaavista, ehkä sinuakin mietityttävistä asioista. Ohjelma muodostuu rennosta Q&A tuokiosta, jossa vanhemmat ja jo valmistuneet opiskelijat tulevat avaamaan näitä aiheita. Illan aikana on myös mahdollista päästä testaamaan nippelitietämystä hauskan visailun parissa. 
 
Aftereille ovat tervetulleita kaikki opintosuunnasta ja vuosikurssista riippumatta, eli nappaa kaverisi mukaan tai saavu rohkeasti paikalle tutustumaan täysin uusiin ihmisiin. Tapahtumaan osallistuminen on kokonaan ilmaista. Ilmoittautuminen aukeaa maanantaina 20.9. klo 10:00. Linkin ilmoittautumiseen löytää sekä Facebookista että Instagramin biosta lähempänä ilmoittautumisen aukeamista. 
 
MITÄ? Afterit 
MISSÄ? Dam Bar, Satakunnankatu 13 B (Koskipuiston pohjoispäädyssä) 
MILLOIN? Keskiviikkona 29.9. klo 17-20 
MITÄ MAKSAA? No se on ilmainen! 
ILMOITTAUTUMINEN? Aukeaa maanantaina 20.9. klo 10:00 

Linkki Facebook-tapahtumaan:
https://fb.me/e/1Pa9Lac3h
 
Nähdään Aftereilla ❤ 
Naisteekkarikerho PILE  
 
suomeksi yllä
 
 
After School, After Work, it doesn’t matter since NTP (AKA Women Tech Day) goes Afterit is here! 

New semester has finally begun and some familiar and unfamiliar faces may appear on campus. What could be better than getting to know your fellow students at Afterit. There you’ll get to hear about studies, career paths etc. in our small Q&A, and you’ll also get to test your basic knowledge with little competition. Unfortunately the speeches and other program will be held only in Finnish.

Everyone is welcome to attend no matter what you study or for how long. Come here to meet new people and maybe even make new friends! Attendance to this event is completely free. The registration opens on 20th of September at 10:00 AM. Link can be found from our Facebook-event and form Instagram bio. 
 
WHAT? Afterit 
WHERE? Dam Bar, Satakunnankatu 13 B (The northern side of Koskipuisto) 
WHEN? Wednesday 29th of September at 17-20 
HOW MUCH? It’s free! 
HOW TO PARTICIPATE? The registration opens on Monday 20th of September at 10 AM 
 
Link to the Facebook-event:
https://fb.me/e/1Pa9Lac3h
 
See you there ❤ 
Naisteekkarikerho PILE

Henkilökuvassa Nani Pajunen

Tänä vuonna Naisteekkaripäivien yhtenä esikuvana toimii Nani Pajunen Sitralta, joka tulee pitämään NTP:llä pääpuheenvuoron. Lue alta lisää tästä upeasta ja kiinnostavasta puhujasta!

 

Henkilökuvassa: Nani Pajunen (Sitra)

henkilökuva_nani

 

Nani Pajunen, johtava asiantuntija, Sitra (+ vieraileva tutkija Aalto University School of Chemical Technology Department ofBioproducts and Biosystems)

 

Ensimmäinen tutkintoni on rakennusdiplomi-insinöörin tutkinto. Olen myös tekniikan lisensiaatti ympäristöoikeuden alalta. Väitöskirjan tein kiertotaloudesta prosessiteollisuuden näkökulmasta ja väittelin Aalto-yliopiston Materiaalitekniikan laitoksella syksyllä 2015. Sivuaineen luin Kauppakorkeakoulussa. Minulla on myös ammatillisen opettajan pätevyys.

 

Vastuullani Sitran kiertotaloustiimissä minulla on koulutus- ja tutkimusasiat, luonnonvarojen kestävä käyttö, materiaalien kierto, eli teollisuuden kiertotalous ja kuinka tästä tehdään kannattavaa liiketoimintaa. Tämän lisäksi vastaan myös kiertotalous rakennetussa ympäristössä -teemasta.

Sisätyön vastineeksi vapaa-ajalla liikun mieluiten ulkona. Harrastusvälineinä toimivat muun muassa vaelluskengät, lenkkarit, jalkapallo, sukset, uimalasit ja polkupyörä. Soitan pianoa ja saksofonia.

Perheeseeni kuuluvat mies ja neljä lasta.

Esikuvani on hiukan fiktiivinen. Monta kertaa mietin, kun maailma ei pelastunutkaan vielä tänään, vaikka tekisin töitä ympäri vuorokauden, kuten Scarlett O’Hara teoksessa Gone with the Wind (Margaret Mitchell) ”After all, tomorrow is another day!”

Kuten ihana työkaverini kirjoitti minusta: ”Aina löytyy uusia ratkaisuja ja tie eteenpäin.”

Kiitos Nani! Emme malta odottaa, että pääsemme kuulemaan lisää tältä supernaiselta!

Uran ja äitiyden yhdistäminen

Uran ja perhe-elämän yhdistäminen on asia, jonka kohtaaminen on varmasti monella ajankohtainen jossain vaiheessa elämää. Kävimme haastattelemassa Maija Wirlanderia, joka työskentelee Product Ownerina Installa. Maija on ratkaissut tämän kysymyksen hieman poikkeavalla, mutta onnistuneella tavalla, josta hän kertoo haastattelussa.

 

Kuten Maija videolla totesi, vain harva on kuullut osittaisesta vanhempainvapaasta. Sen vuoksi kokosimme yhteen lyhyen infon siitä, kuinka heillä osittainen vanhempainvapaa eteni:

  • 1 kk ennen laskettua aikaa
    • Äitiysvapaan aloittaminen
  • Lapsi 0 – 3 kk
    • Äitiysvapaa
    • Isällä on isyysvapaa heti lapsen syntymästä n. 3 vkoa
  • Lapsi 3 – 4 kk
    • Äiti on vuosilomalla
    • Isä on vanhempainvapaalla
  • Lapsi 4 – 9 kk
    • Osittainen vanhempainvapaa (puolisoiden yhteinen järjestely)
    • Edellytyksenä on, että molemmat sopivat työnantajiensa kanssa työajan lyhentämisestä 40 – 60 % (meillä molemmilla 60 %)
      • Työnantajan ei ole pakko suostua työajan lyhentämiseen
    • Molemmille maksetaan vanhempainrahasta 50 %
      • Vanhempainraha on ansiosidonnainen tuki
  • Lapsi yli 9 kk
    • Molemmat ovat joustavalla hoitovapaalla
    • Työaika on edelleen 60 % molemmilla
    • Ei ole vastaavaa riippuvuutta puolisoiden välillä kuin osittaisessa vanhempainvapaassa. Molemmat voivat olla tai vain toinen.
    • Hoitovapaan ajalta maksettava tuki riippuu työajan lyhennyksestä. Mahdollisuus tehdä myös 80 % viikkoa ja saada pienintä mahdollista tukea.

Kiitos vielä Installe, etenkin Maija Wirlanderille, mielenkiintoisesta haastattelusta!

– Sofia

Uratarina – HSE-insinöörinä Wärtsilä Finland Oyssä

Olen Emmi Backman ja työskentelen Wärtsilä Finland Oyssä HSE-insinöörinä, eli työturvallisuus- ja ympäristöinsinöörinä. Koulutukseltani olen ympäristö- ja energiatekniikan diplomi-insinööri. Tekniikka uravalintana tuli minulle itsellenikin vähän yllätyksenä, en varmaan vielä abiturienttivuonnakaan kuvitellut lähteväni
lukemaan tekniikkaa. Pidin saksan kielestä ja arvelin siitä tulevan myös työni. Vasta opiskelupaikkahakemuksia täyttäessäni tulin ajatelleeksi, että tekniikan alalla on monia mahdollisuuksia, ja voisin päästä silti käyttämään työssäni saksaakin.

Alunperin aloitin sähkötekniikan koulutusohjelmassa Vaasan yliopiston DI-koulutuksessa. Perusopinnot sujuivat mukavasti mutta nopeasti huomasin ettei sähkötekniikka ole minun juttuni. Vaihdoin tietotekniikan koulutusohjelmaan, muttei sekään kiinnostanut. Vapaavalintaisena kurssina suoritin ympäristökemian, ja koska se tuntui mielenkiintoiselta, päätin hakea lukemaan Tampereen teknilliseen yliopistoon (joka silloin oli vielä teknillinen korkeakoulu) ympäristö- ja energiatekniikkaa. Hakupäätöstä helpotti se, että pari ystäväänikin oli muuttamassa Tampereelle ja toinen heistä oli aloittamassa myös ympäristö- ja energiatekniikan opinnot. Haaveilimme kimppakämppään muuttamisesta ja haave toteutuikin kun pääsin TTY:lle vuonna 2002.

Opiskeluaika oli todella hauska ja välillä vieläkin ihmettelen miten olen valmistunut, kun opiskelun lomassa oli niin paljon kaikkea muuta aktiviteettia. Toimin aktiivisesti muun muassa ympäristöteekkarikilta YKIssä ja turvallisuustekniikan ammattiainekerho SaFirissa. Turvallisuustekniikasta tuli myös pääaineeni, sivuaineina luin sähköenergiatekniikkaa ja saksaa. Kun valmistuminen alkoi olla lähellä, hain moniin työpaikkoihin ja välillä alkoi jo tuntua siltä, ettei vastavalmistuneena pääse edes haastatteluihin huolimatta siitä että olin onnekseni viettänyt kesätkin tekniikan alan kesätöissä.

Syksyllä 2007 huomasin että Wärtsilään haetaan HSE-insinöörin äitiyslomasijaista, ja ensimmäistä kertaa työpaikkailmoituksessa oli kaikkea sitä mitä olin toivonutkin: sekä työturvallisuusasioita että ympäristöpuolta. Sain paikan ja sillä tiellä olen yhä (tosin en enää sijaisena), mutta vaikka jo kymmenen vuotta on vierähtänyt Wärtsilässä, ei yksikään päivä ole ollut samanlainen. Työni parhaita puolia onkin vaihtelevuus. Osa töistäni on rutiininomaisia, kuten erilaiset raportoinnit viranomaisille ja muille tahoille päästöistä, jätteistä, energiankäytöstä jne, ja osa tehtävistäni on täysin ennalta-arvaamattomia ”tulipalojen sammuttamisia”. Siihen väliin mahtuu kouluttamista, ohjeiden laatimista, auditointeja ja välillä roska-astioiden tutkimistakin. Kuulemma minua kutsutaankin tehtaalla Roskis-Emmiksi.

Työskentelen useiden eri ihmisten kanssa, mikä on myös työni parhaita puolia ja suuren yrityksen hyötyjä. Istun aika paljon tietokoneen ääressä ja kokouksissa, mutta jos ajatus ei kulje, voin aina lähteä tehtaalle tai piha-alueille kiertämään sillä sieltäkin löytyy aina hommia. Mieleenpainuvimpia työtehtäviä urani aikana ovat olleet ympäristöluvan uusimisprosessi, joka oli aika haastavakin tehtävä vasta-alkajalle, työturvallisuusjärjestelmän sertifiointiprojekti sekä erilaiset työturvallisuuskampanjat.

Eniten pidän työtehtävistä joista heti näkee olevan konkreettista hyötyä muillekin. Pidän myös siitä, että Wärtsilässä kuunnellaan ideoita ja suuressa yrityksessä kehitysprojekteja on aina käynnissä. Työturvallisuus- ja ympäristöala ovat jatkuvassa muutoksessa myös jatkuvien laki- ja muiden vaatimusten takia, eikä aika todellakaan pääse käymään pitkäksi. Olen myös saanut mahdollisuuden hankkia lisäkoulutusta, kuten Lead Auditor-pätevyyden ja kemikaalien käytönvalvojan pätevyyden. Ja saksaakin olen päässyt vähän käyttämään saksalaisten kollegoiden ja alihankkijoiden kanssa.

Opiskelijoille antaisin sen neuvon, että opiskelija- tai harrastustoiminnassa kannattaa olla mukana, sillä siellä karttuu taitoja joita ei yleensä oppitunneilla istumalla saa, kuten neuvottelu- ja projektinvetämistaitoja. Näitä oppeja kannattaa myös korostaa työhakemuksissa. Työelämä on nykyään aika kiireistä ja tarvitaan uskallusta tarttua itse toimeen, toki tietynlainen nyöryyskin ja taito kuunnella muita on hyvästä. Parhaimmat neuvot työelämässä olen saanut vanhemmilta, kokeneilta työkavereilta. Niitä asioita ei opi koulussa.

Kesätyöpaikassa kannattaa pitää silmät ja korvat auki, ja vaikkei kesätyöpaikka olisikaan täysin omaa alaa, voi aina miettiä mitä muuta on työpaikassa oppinut ja mitä siitä kannattaa mainita myös tulevissa työhakemuksissa. Nykyään monilla ammateilla on myös tosi tylsänkuuloiset nimet, kuten vaikka HSE-insinööri, ja tehtävänimikkeen takaa voikin paljastua vaikka mitä mielenkiintoisia tehtäviä, kun vaan lähtee avoimella mielellä hakemaan.

”Entä jos en saa töitä?” – ja muita kysymyksiä työelämästä

Moni meistä varmasti miettii omaa tulevaa uraansa opiskelujen aikana ja etenkin näin kesätyöhaun kuumimpana sesonkina. Ensimmäinen kysymys varmasti monella on, työllistynkö, seuraavana työllistynkö omaa koulutustani vastaavaan työhön ja tämän jälkeen kasa muita mieltä askarruttavia asioita. Vaikka kaikki self help –oppaat ja naistenlehtien otsikot julistavat hetkessä elämisen tärkeyttä ja tulevasta murehtimisen turhuutta, myönnän ainakin itse miettiväni tulevaisuuttani, jopa tietynlaiselle ”sitkun” asenteella, usein.

Tämä oli varmasti iso tekijä siihen, että innostuin kovasti Naisteekkaripäivien yhteistyökumppanin Valmetin tarjoamasta mentorointiohjelmasta naisopiskelijoille. Onnekseni tulin valituksi ohjelmaan ja kevään aikana pääsen pohtimaan näitä mieltäni askarruttavia kysymyksiä työelämän ja sen vaatimukset tuntevan mentorini kanssa. Ennen ensimmäistä tapaamistamme mietin kovasti, millaisiin kysymyksiin haluaisin kuulla mielipiteitä, ja mitä ylipäätään odotan ohjelmalta.

Entä jos en heti saa oman alan töitä?

Kannattaako mieluummin ottaa vastaan paikka, joka ei välttämättä vastaa koulutusta vai malttaa odottaa sen oikean kohtaamista? Kumpi katsotaan lopulta paremmaksi vaihtoehdoksi, työkokemus, joskin erilaisista töistä, vai esimerkiksi lisäopinnot töitä hakiessa?

kuva

Millaisia asioita työnantajat arvostajat työnhakijoissa?

Millaisia asioita hakemuksessa kannattaa aina mainita, ja millaiset jättää suosiolla kertomatta? Onko olemassa tiettyjä ominaisuuksia, joilla valloittaa haastattelijan kuin haastattelijan sydämen ja työpaikka on taattu?

Mitkä ovat nykypäivän työelämän valttikortteja?

Onko tämän päivän yritysmaailmassa jotain tiettyjä taitoja, joita arvostetaan yli muiden? Haluavatko kaikki koodivelhoja, devaajia tai itsevarmoja jenkkityyppisiä myyntimiehiä töihin? Onko pakko osata käyttää SAP:ia, puhua natiivin lailla englantia tai hallita ainakin muutaman kuvankäsittelyohjelman käyttö?

Miten uralla edetään?

Riittääkö jos on kuin suomalainen insinööri, ja luottaa, että ahkeruus ja osaaminen palkitaan, vai pitääkö itseä aktiivisesti tietyin väliajoin myydä vaativimpiin tehtäviin? Onko parempi edetä uralla porras kerrallaan, vai kannattaako välillä ponnistaa muutaman askeleen yli, ja tavoitella uhkarohkeastikin vaativampia työtehtäviä?

Näiden pääkysymysten lisäksi haluan tietenkin tietää, onko cv:ni hyvä, olenko korostanut hakemuksissani oikeita asioita ja millaiset asiat mentorini näkee vahvuuksikseni, joihin kannattaa panostaa, ja joita kannattaa korostaa.

Näitä ja monia muita asioita tulemme takuulla käsittelemään kevään aikana mentorini kanssa. Mentoroinnin päätyttyä loppukeväästä lupaan kirjoittaa fiiliksistäni, parhaaksi kokemistani vinkeistä, ja etenkin saamistani mielipiteistä yllä oleviin kysymyksiin.

– Anni-Lotta

Ps. Naisteekkaripäiville ilmoittautuminen on auki vielä perjantaihin 24.3.2017 asti, olethan jo ilmoittautunut mukaan!

Pps. Valmetin kesätyöhaut ovat auki vielä 28.2.2017 asti. Tutustu työpaikkoihin paremmin osoitteessa http://www.valmet.com/fi/valmet-yrityksena/ura-valmetilla/tehdaan-yhdessa/kesatyopaikat/

Uskalla!

On ilo ja kunnia avata Naisteekkaripäivien uudet nettisivut ensimmäisellä blogijulkaisulla. Vaikka seuraaviin Naisteekkaripäiviin on vielä 106 päivää, kulissien takana on jo täysi tohina päällä. Naisteekkaripäivät haluaa tarjota verkostoitumistapatuman inspiroivalla sisällöllä naisteekkareille ympäri Suomen. Yli koulutusohjelmarajojen tapahtuva verkostoituminen on tärkeää aloittaa jo opiskeluaikoina, sillä viimeistään työelämässä eri alojen kontaktit nousevat arvoon arvaamattomaan.

Syyskuun lopulla pidetty kokous polkaisi käyntiin tapahtuman järjestämisen. Ensimmäisellä kokoustamiskerralla jaoimme vastuualueet ja mietimme tapahtuman teemaa. On yllättävän haastavaa keksiä naisteekkareita yli koulutusohjelmarajojen houkutteleva teema, josta jokainen saisi kotiinvietäväksi uusia ajatuksia ja oivalluksia. Ideoita heiteltiin puolin ja toisin, mutta USKALLA-teema nousi ylitse muiden.

Miksi siis juuri USKALLA? Viisi vuotta valmistumisen jälkeen nais-DI tienaa keskimäärin 500€ mieskollegaansa vähemmän. Vaatii uskallusta ja uskoa omiin kykyihinsä pyytää asiaankuuluvaa palkkaa sekä tavoitella juuri sitä tiettyä johtajan tai asiantuntijan tehtävää, johon kokee olevansa sopiva. Uskallusta tarvitaan myös silloin, kun liikutaan oman osaamisen rajoilla, ja erityisesti silloin kun lähdetään oppimaan jotain täysin uutta.

Allekirjoittanut alkoi toteuttamaan teemaa omassa elämässään heti kokouksen jälkeen. Lupauduin rakentamaan Naisteekkaripäivien uudet nettisivut täysin nollakokemuksella. Alku oli kankea, mutta pikku hiljaa klikkailu alkoi sujua ja sivuista tuli toimiva kokonaisuus. Onneksi lupauduin ja onneksi uskalsin, sillä nyt olen taas yhtä taitoa näppärämpi.

Yllättävän paljon uskaltamista ja rohkeutta vaatii myös uusiin ihmisiin tutustuminen, varsinkin kun lähestyy potentiaalista tulevaisuuden työnantajaa. Kävin tutustumassa kiltani ensi vuoden yritysvastaavan roolissa IT-hekuma -nimisessä yritystapahtumassa killan yhteistyöyrityksiin. Eräällä ständillä keskustelu ajautui naisten ja miesten eroihin työnhaussa, ja erityisesti siihen, miten naishakijat arvottavat oman osaamisensa. Yksissä tuumin totesimme, että tapahtumille kuten Naisteekkaripäivät on ehdottomasti tilausta, ja kyseinen yritys halusi lähteä tukemaan tapahtumamme järjestelyjä. Saanen siis esitellä yhteistyökumppanimme Accenturen!

accenture-logos-980x458

Naisteekkaripäiviä odotellessa käy vilkaisemassa Accenturen avoimet työpaikat tästä!

Inari, IT-vastaava