Uupuneiden opiskelijoiden seura

Jaksaminen ei riittäisi pienimpienkään askareiden hoitamiseen, mutta tukiin vaadittavat opintopisteet on saatava kasaan määräajassa ja mahdollisimman hyvin arvosanoin, jottei menetä kilpailukykyään työmarkkinoilla. Koulutöitä viilatessa noppiin vaadittava tuntimäärä ylittyy helposti. Tässä suorituskeskeisessä menestystaistelussa kuka tahansa uupuu, eikä tilannetta paranna etäopiskelun myötä kerääntyneet rästikurssit tai paineet olla kaikesta huolimatta ”tehokas, positiivinen, oma-aloitteinen ja joustava.” Uupua voi, vaikka kaikki olisi pintapuolisesti hyvin ja aika riittäisi näennäisesti kaikkeen, jos kuitenkin esimerkiksi se oma aika jää uupumaan yhtälöstä. Mä olen uupunut, ja tuntuu, että kaikki muutkin ovat jollain tasolla uupuneita. Olen uupunut opintojen kuormittavuudesta, kotonaolosta, kaamoksen vuoksi sekä vielä sosiaalisen elämän, talouden ja hyvinvoinnin ylläpitämisestä näillä vajavaisilla voimavaroilla.

”Uupua voi, vaikka kaikki olisi pintapuolisesti hyvin ja aika riittäisi näennäisesti kaikkeen, jos kuitenkin esimerkiksi se oma aika jää uupumaan yhtälöstä.”

Opiskelu on käynyt etäopiskelun myötä osalle opiskelijoista entistäkin kuormittavammaksi. TEKin opiskelijatutkimuksen mukaan yhä suurempi osa opiskelijoista kokee olevansa huolissaan jaksamisestaan. Etäopiskelusta puuttuu lähes tyystin motivoiva ja tarvittavan edistymistahdin ylläpitämistä tukeva ilmapiiri, joka taas on aiemmin ollut iso tuki koulutehtävien loppuun saattamisessa. Osalta opiskelukaverit ja verkostoituminen ovat jääneet vallan uupumaan, mikä kasvattaa suoritettavien koulutöiden taakkaa, ja joidenkin arki saattaa koostua lähes pelkästään opiskelusta, kun muutakaan ei ole. Myös rutiinien, aikataulun ja järkevän unirytmin ylläpitäminen voi olla joillekin hankalaa, kun kukaan ei ole sanelemassa, mitä milloinkin tulee tehdä, eikä ruokaillessakaan tule puhuttua dediksistä opiskelukavereiden kanssa. Kotiolosuhteissa sujuvan työskentelyn edellyttämät puitteet saattavat myös olla puutteelliset ja ympäriltä löytyvät virikkeet voivat toisinaan varastaa huomion Teams-luennoilta. Ei ole myöskään mitenkään ihanteellista ”siirtyä” etäluennolta opiskelemaan, kun molemmat tapahtuvat koneen ääressä istuen, tai pitää kahvitaukoja sohvalla parin metrin päässä työpöydästä edes sen vähäisen vaihtelun vuoksi. Ei siis mikään ihme, jos opintojen edistymistahti hidastuu ja kuorma ylittää kantokyvyn.

Huoli jaksamisesta tekniikan aloilla korostuu kuitenkin eritoten naisopiskelijoiden ja sukupuolivähemmistöihin identifioituvien opiskelijoiden kohdalla, minkä vuoksi Naisteekkarikerho PILE teki kyselyn kartoittamaan siihen johtavia syitä. Vastauksissa korostuivat erityisesti ennakkoasenteet sekä ulkopuolelta tulevat odotukset ja paine menestyä. On uuvuttavaa, kun pätevyyttään joutuu todistelemaan ja päätöksiään perustelemaan alituiseen ilman todellista tarvetta, mokat määrittelevät omaa osaamista enemmän kuin onnistumiset, eikä kunnioitusta tai auktoriteettiasemaa voi välttämättä ansaita edes kovalla työllä. On uuvuttavaa joutua sovittautumaan jonkinnäköiseen muottiin, käyttäytymään määrätyllä tavalla ja näyttämään ”vakavasti otettavalta”, jotta saattaa olla uskottava työssään. On uuvuttavaa, jos ollakseen samalla viivalla yhtä pätevien miesten kanssa täytyy se erikseen ansaita olemalla vielä ihan hitusen ahkerampi ja parempi. Jos kokee jatkuvasti olevansa muiden silmissä aliarvostettu ja epäpätevä, vaikuttaa se jaksamisen myötä myös omaan suorituskykyyn alavireisesti, mikä taas ei hyödytä yhtään ketään. Osaaminen ei katso sukupuolta saati muita sen kannalta täysin irrelevantteja tekijöitä, kuten ulkonäköä tai harrastuksia.

Määrä ei korvaa laatua; itseään ei kannata uuvuttaa liiallisella työnteolla, sillä vaikka se hetkellisesti olisikin tuottavaa, ei se pidemmän päälle ole lainkaan kestävää. Omasta terveydestään huolehtiminen on tärkeää, ja apua on aina saatavissa, eikä uupumustaan näin ollen kannata vähätellä tai peitellä.

Aina ei tarvitse jaksaa!

Kirjoittaja: Wiktoriina Setälä, Naisteekkarikerho PILE

Lähteet:

https://www.tek.fi/fi/palvelut-ja-edut/tutkimus/tek-tutkii-hyvinvointi-ja-jaksaminen/opiskelijatutkimus-hyvinvointi-ja-jaksaminen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s